17 November 2011

CONTEST SKINCARE AND HEALTH BY QMA

Salam readers !

amoy kena tag oleh rakan seperjuangan CONTEST SKIN CARE AND HEALTH

CIK IKA yang paksa amoy join . ngaahahaa . . . walhal diri sendiri yang terhegeh - hegeh nak ikot . ngeee !



sebut pasal kecantikan dan kesihatan ini yer tuan-tuan dan puan-puan , amoy semangat giler kental dan padu kot . sebab apa ? sebab nya ... amoy ni pernah mengalami masalah kulit berminyak berkilo-kilo meter padu , berjerawat ibarat cendawan tumbuh seladang , dan kulit ini sangatlah sentitif tahap euw euw ... 

sebut je pasal T-zone , jangan cakap T-zone , amoy rasa macam ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ-zone sudaahh masalah kulit euw euw amoy . jerawat all around face . nak keluar dari tempat persembunyian a.k.a rumah @ asrama : SUMPAH AMOY MALU . apa yang amoy boleh katakan , biji mata je yang suci murni bebas dari jerawat . bahagian kulit yang lain pula semua merah-merah ibarat terkena gigitan segerombolan lebah liar .

TIGA tahun amoy menghidap penyakit JERAWAT KRONIK BERKENAAN , ehem ! kini tidak lagi . setelah mencuba produk SENDAYU TINGGI kini kehidupan saya lebih bermakna . ayat iklan tak boleh blah wei ! haha 


terima kasih google menaja gambar ini

Mulanya , amoy nak give up dah menjaga kulit amoy yang huduh itu , try apaponn tak masuk ! ribu riban dah duit mak amoy amoy kikis . pisau cukur lah namaku semasa itu . selepas melalui tohmahan demi tohmahan akhirnya amoy tak jadi give up ( eh , boleh pla gitu khenn (_ _'') ) dan try OILY SET SENDAYU TINGGI INI . bukan itu sahaja , amoy sanggup berbelanja lebih dengan membuat facial acne SEMINGGU SEKALI selama 3 bulan . berbelanja lebih sebab duit sendiri yang keluar . sobs sobs . . . almaklumlah jauh sudah jauh dari ketiak mak . sebelum ni semua ongkos kikis duit mak . hmm ! sambung lagi . . . Kiranya beautician SENDAYU TINGGI tu suruh amoy korek jerawat setiap minggu . yang besar gedabak saiznya akan disedut menggunakan mesin . kau hade ? tapi best lah lepas facial . terasa diri amoy lebih muda dari junior kat maktab ni . gagaga . skincare by amoyella untuk diri sendiri pula begini ;

  1. Penjagaan kulit , wajibulghunnah dimulakan dengan CLEANSER . sedap je sental kulit dengan cleanser ni . beautician cakap , kalau nak cuci muka gunalah tiga jari ( hantu , manis dan kelingking sahaja ) supaya kita tidak press kulit dengan terlalu kuat yelahkan , press kuat sebab obses nak gosok jerawat yang bermaharajaladang dimuka . kekeke . 
  2. Keringkan muka dengan tuala bersih . lepas tu apply TONER . ingat ! apply toner dengan kapas ! bukan jari ! ini bukan masanya untuk berjimat . huurrrmm ... kita tak tahu apa yang ada di celah kuku masing - masing . kot 2 ada sambal belacan terpalit ke . tai idung masin ke . eh . . . euw
  3. Ketiga , amoy selalu apply GEL dulu . terutama dekat kawasan jerawat subur . barulah diikuti tempekan BEDAK JERAWAT dekat jerawat yang baru nak subur . . . ohhoi ! amoy amalkan dua benda ketika fajar terbenam sahaja .
  4. Kelima , SCRUBBING ! amoy suka niiii . . . sental sental muka dengan scrub dia rasa heaven . sebab amoy rasa kulit amoy akan lebih cerah setelah buat scrub dengan scrub ST ni . oh srcub dia multifungsional . boleh juga dibuat masker . amoy buat scrub ni tak kira masa . sekali sehari atau sekali dua hari atau sekali tiga hari . ikut kerajinan dan keobsessan sendiri . sebab amoy rasa banyak sangat sel kulit mati yang perlu dibuang setiap hari . jangan jak nanti menjadi daki . berlompang diwajahku ini . rakan-rakan ; scrubbing penting untuk buang sel sel kulit mati . silalah buang ia . biar kulit kita semakin hari , semakin berseri . . .

ok finished about skincare ! now is about cosmetics . very simple tuan-tuan dan puan-puan . sekarang amoy guna BB CREAM BIO-ESSENCE AQUA . ni baru jep amoy guna . Hari tu BB CREAM SKIN79 . best gila BB skin79 tu tapi ... maigad ! TIADA SUDAH DI PASARAN ! habis dah orang pergi beli semua stok BB skin79 di kedai itu ! omooo omoo . . . sudahlah hanya satu tu sahaja kedai yang amoy jumpa jual BB skin79 ni . nak beli online takut pla tak ori . nak tunggu ? diorang tempah dari korea . ok lambat ! sedih gilew guwaa derr ! dan terpaksa lah amoy membeli BB CREAM BIO-ESSENCE AQUA ni . so far , it blends well onto my skin . love ! love ! love BB CREAM yang ni jugak . hehe
amoy rindu nak guna yang ni . sesuai untuk semua jenis kulit . tidak menyumbat pori ! mengawal minyak ! mencerahkan  (ehem .. paling penting ) ! berfungsi sebagai moisturizer , juga foundation . ringkasnya all in one lah !
yang ni amoy masih kabur - kabur lagi sebab baru satahun jagung menggunakannya .  so far , dia memang moisturize kulit amoy disamping menjadi pengkontrol minyak yang sangat baik .  


petua sihat dan cantik bagi amoy sendiri , lagi simple ... lagi bagus ... lagi jimat


amoy tidaklah pula mengamalkan apa-apa suplement . apapun amoy maintain mengambil makanan yang seimbang . awal pagi haruslah BREAKFAST ! ingat , brunch ( breakfast + lunch ) amatlah tidak digalakkan dan tidak baik untuk kesihatan . LUNCH perlulah nasi separuh RM0.50 sen (selalu kalau penuh cafe bagi RM1.00) kekeke . sayur full dan semestinya ikan ! malamnya pula amoy mengamalkan GREENTEA . sugar free off course ~ greentea membantu menyihatkan badan , melansingkan , awet muda , mengandungi antioksidant yang tinggi , membantu mengurangkan stress , mengurangkan kadar kolestrol , mengurangkan risiko asteoforosis dan mengurangkan alergi ! ini adalah petua perubatan cina . korang tau tak antioksidant sangat penting untuk menghindarkan kita dari kanser ?

edeii ... ada soalan bagai . macam kuiz lah pulak . (_ _'')

apa yang penting , setelah mengamalkan GREENTEA amoy rasa seketul jasmani amoy ni sihat sentiasa dan makin berseri - seri . cewahhh !

sekarang . . . masa yang paling menggerunkan

=
=
=
=

serius amoy gerun tengok kulit sendiri !
hurm (- -'')

INILAH MUKA WA DER . . . ACTUALLY WA MALU NAK UPLOAD GAMBAR HUDUH WA YANG PENUH JERAWAT ITU . SOBS SOBS . . .
gambar kedua tu wa edit jerawat , lobang bekas and parut jerawat guna  SET SENDAYU TINGGI  ( 2 tahun ) and BB-cream skin 79 . haha ! ALHAMDULILLAH amoy makin sayangggggg kulit amoy banyak banyak sekarang .



AMOY DENGAN INI MENGISYTIHARKAN SEMUA PEMBACA YANG MEMBACA ENTRI INI YANG MEMILIKI BLOG ADALAH DI TAG ! =')

amoyella : oh nanti amoy akan updet lagi entri ini beserta dengan gambar . gambar zaman kegelapan dengan kulit berjerawat ada kat laptop satu lagi . hehe . tunggu tauu !



3 MURID MINTAK CUBIT:

annyss said...

waaa.... aku mana da bnda2 bgni.. good luck amoy! ;)

♥ AMOYELLA said...

uhuk uhuk ~ baiklah ~

Kacau Daun said...

utk parut jerawat moy pakai ape??
photoshop jer ker...

 

Blog Template by BloggerCandy.com - Background Image by TotallySevere.com